Dünya kadınları Yalova’da buluÅŸtu

0

Yalova’da düzenlenen “Yerelde Kadın BuluÅŸmaları”, ülkemizde yaÅŸayan yabancı kadınlarla Türk kadınlarını yan yana getirdi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletiÅŸim Daire BaÅŸkanı Dr. Aydın Keskin KadıoÄŸlu, “Türkiye olarak 192 farklı ülkeden 5 milyonu aÅŸkın insana ev sahipliÄŸi yapıyoruz” dedi.

İçiÅŸleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Yerelde Kadın BuluÅŸmaları”, Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleÅŸtirildi. Programın açılış konuÅŸmasını Yalova İl Göç İdaresi Müdürü Salih Soner CoÅŸkun yaptı. Müdürlük olarak yapılan çalışmalara iÅŸaret CoÅŸkun, “Kadın toplumun en önemli, birleÅŸtirici, yönlendirici ve koruyucu unsurudur. Kadının sorunu toplumun ilerlemesi ve sosyal adaletin bir ÅŸartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu da deÄŸildir. Bu konu sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inÅŸa etmenin tek yolu olup politik, ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel güvenliÄŸi baÅŸarmanın da bir ön ÅŸartıdır. Demokratik ve ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, faaliyet alanlarının geniÅŸletilmesi, eÄŸitim, saÄŸlık, siyaset, hukuk ve benzeri alanlarda eÅŸit fırsat ve imkanlardan faydalanabiliyor olmaları dolayısıyla da hepimiz için büyük bir önem arz etmektedir. Bugün burada Yalova ilinin farklı yerlerinden gelen, kadın odaklı çalışma yapan sivil toplum kuruluÅŸları ve temsilcileri ile birlikte var olan demokrasimizin, toplumsal ahengimizin, kalkınmamızın ve birlikte yaÅŸama sevdamızın devamı için, ‘Kadın varsa demokrasi’, ‘Kadın varsa iyilik var’ diyoruz. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeÄŸini gözünün nuru ile birleÅŸtiren, küçük yüreÄŸine koskoca sevgiler sığdıran, güçsüz bedenleri güçlü kahramanı kadınlar. Bugün burada aynı masada, aynı sofrada, aynı sıralarda, dünyanın farklı yerlerinden gelen, anavatanlarından ayrılıp çeÅŸitli sebeplerle ülkemize göç etmek zorunda kalmış kadınlar ve bu kadınlara çelme takıp düşüren deÄŸil elinden tutup kaldıran kadınlar. Gelin hep birlikte, beraberce yeni Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları inÅŸasında ortak hareket edelim. Daha güçlü, daha dinamik Türkiye’yi gelecek nesillere hep birlikte emanet edelim” dedi.

CoÅŸkun’un ardından kürsüye gelen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletiÅŸim Daire BaÅŸkanı Dr. Aydın Keskin KadıoÄŸlu ise, “Ülkemizde yabancıların ve yerel toplumun ortak yaÅŸama kültürlerini geliÅŸtirmeleri için çok farklı alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarda kanaat önderlerinden, sivil toplum kuruluÅŸlarına, kamu kuruluÅŸlarından, akademisyenlere, yerel toplumdan, yabancı topluma kısacası uyumun bütün aktörlerine yer veriyoruz. Ülkemizde yabancıların yerel toplumla uyum içerisinde yaÅŸamaları için farklı konseptler çatısı altında çaba sarf ediyoruz. Onlarca faaliyet yaparak binlerce insana ulaşıyoruz. Uyum konusunda hemen hemen Türkiye’de gidilmedik ÅŸehir bırakmıyoruz. Yürütülen bu çalışmalar deÄŸerli olduÄŸu kadar münferit olarak ortaya konan çabalar anlamında da çok önemli. Bir merhaba ile baÅŸlayan güzel dostluklar ve kurulan gönül köprüleri ülkemizde yerel toplumla yabancı toplumun uyum ve barış içerisinde birlikte yaÅŸamalarına önemli ölçüde katkı saÄŸlamaktadır. Son yıllarda ülkemiz kalkınmada yakalamış olduÄŸu ivmeyle Türkiye yabancılar için adeta bir cazibe merkezi haline geldi. EÄŸitimden saÄŸlığa, çalışmadan turizme birçok farklı amaçla 192 farklı ülkeden 5 milyonu aÅŸkın insana ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Aynı zamanda ülkelerinde var olan zulmü geride bırakarak ülkemize sığınan kardeÅŸlerimizle Türkiye en fazla mülteci barındıran ülke haline gelmiÅŸtir. Biz doÄŸudan gelen hiçbir insanımızı mülteci olarak deÄŸerlendirmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti var olduÄŸu günden bu güne deÄŸin, doÄŸudan gelen herkese kapılarını açmıştır. Biz batıdan gelenleri mülteci olarak deÄŸerlendiriyoruz. Bugün ülkemizde 30 ülkeden gelen mülteciler vardır. Bu geliÅŸmeler neticesinde yerel toplumla yabancı toplum arasında yapılacak çalışmalar önemli olduÄŸu kadar, kadınlarımızın üstlenecekleri görev de bizim için çok önemlidir. Türk toplumunda aile toplumun temeli, ailenin temelinde ise kadınların bütünleÅŸtirici ve dönüştürücü etkisi var” diye konuÅŸtu.

“Yerelde Kadın BuluÅŸmaları” kapsamında yöresel ürünler kermesi, el iÅŸi ürünler sergisinin de açılışı yapıldı. Afganistan, İran, Azerbaycan ve Fas uyruklu kadın ÅŸarkı, ÅŸiir ve cimnastik gösterileri takip edildi. BuluÅŸmalar Mülteci Destek DerneÄŸi (MUDEM), Sığınmacı ve Göçmenlere Dayanışma DerneÄŸi (ASAM), Çınaraltı DerneÄŸi ve Kuzey Kafkas DerneÄŸi de destek verdi.