CHP İlçe Başkanı Ertan Şener Madde Madde Anlattı

0

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe BaÅŸkanı Ertan Åžener 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumu öncesinde deÄŸiÅŸiklikleri madde madde anlatarak, “Referandumdan Hayır çıkmazsa bunun faturasını 80 milyon hep birlikte öderiz” uyarısında bulundu.
“Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi madem bu kadar önemli neden halka anlatmıyorlar? Madem bu deÄŸiÅŸikliklerle ekonomi düzelecek, terör bitecek, ülke düze çıkacak düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için neden 2019’u bekliyorlar” diye soran CHP Merkez İlçe BaÅŸkanı Åžener “Yangından mal mı kaçırıyorlar?” diyerek Evet Cephesi’ni eleÅŸtirdi.
2010 referandumunda da paketin doÄŸru olmadığını yargı sistemine dokunulmaması gerektiÄŸine dikkat çektiklerini hatırlatan Åžener “O zaman Ramazan ayında oruçlu oruçlu, yakıcı sıcakta kapı kapı dolaşıp neden hayır denmesini gerektiÄŸini anlattık. Onlar ise ‘Mezardakiler bile çıkıp oy versin’ demiÅŸlerdi. 2010’dan sonra düzeltiyoruz diyerek yargı sistemiyle oynadılar. ‘Askeri vesayeti kaldıracağız bu ülkede bir daha darbe olmayacak’ dediler. Tüm uyarılarımıza raÄŸmen geldiÄŸimiz noktada görüyoruz ki her zaman ki gibi biz haklı çıktık. O tarihten sonra Fetocular ele geçirdikleri tüm kurumlarda hain planlarını bir bir hayata geçirmeye baÅŸladılar ve en sonunda da 15 Temmuz da bir darbe giriÅŸimi daha yaÅŸadık. Åžimdi biz yine hayır diyoruz onlar yine evet diyorlar. Ülkemizin demokratik kültürünü bir kenara atıp, tek adamlık sistemini getirmeye çalışıyorlar. Halk 16 Nisan’da hayır diyecek ve bu oyunu bu sefer bozacak” dedi.
Anayasada yapılacak deÄŸiÅŸikliklerin CHP’den baÅŸka hiç kimsenin halka anlatmadığına bunun yerine yalanlarla, iftiralarla ve karalamalarla yapay gündemler oluÅŸturduÄŸuna dikkat çeken Åžener, madde madde anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini anlattı.
Åžener ; “Mahkemelerle ilgili anayasa maddesine tarafsız ibaresi ekleniyor. Oysa mahkemeler cumhuriyetten yana demokrasiden yana haklıdan yana taraftır. Zaten fazla olan milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkartılıyor. Milletvekili seçilme yaşı 18 e indiriliyor. TBMM’nin bakanları denetleme yetkisi ile yasamanın yürütmeyi denetlemesine imkan saÄŸlayan gen soru ve sözlü soru önergesi kaldırılıyor.
Cumhurbaşkanının tarafsızlığı kaldırılıyor. Cumhurbaşkanına parti genel başkanı olabilme imkanı getiriliyor. Cumhurbaşkanına kararname çıkararak kanun gibi düzenleme yapma imkanı getiriliyor. Cumhurbaşkanına, başkan yardımcılığı ve bakanları doğrudan atama ve görevden alma yetkisi veriliyor. Üst kademe kamu yöneticilerinin atama ve görevine son verme yetkisi verilen Cumhurbaşkanı, bunların atama usul ve esaslarını kararname ile düzenleme yetkisine erişiyor. Milli güvenlik politikalarını belirleme ve gerekli tedbirleri alma konusunda tek yetkili hale getiriliyor.
CumhurbaÅŸkanı yargılanabilmesi zorlaÅŸtırılıyor. Yargı yolunun açılabilmesi için edilebilmesi zor bir meclis çoÄŸunluÄŸu ÅŸartı getiriliyor. Aynı koruma görev süresi sona erdikten sonrada devam ediyor. Bu da yetmezmiÅŸ gibi hakkında meclis soruÅŸturması açılmak istenen cumhurbaÅŸkanı bu soruÅŸturma açılıncaya kadar geçen sürede isterse hiç bir neden göstermeden TBMM’yi fesih edebiliyor.
Cumhurbaşkanına dilediği kadar başkan yardımcısı ve bakan atama yetkisi veriliyor. Bu yardımcılar ve bakanlar sadece cumhurbaşkanına karşı sorumlu oluyorlar. Cumhurbaşkanı yokluğunda ülkeyi seçimle gelmemiş bir kişi olan yardımcısı yönetiyor ve onun bütün yetkilerini kullanabiliyor. Üstelik bunun bir süresi ve kısıtlaması da yok. Örneğin cumhurbaşkanı bitkisel hayata girdiğinde onun yerine vekalet eden yardımcısının bu durumda ne yapması gerektiğine dair bir düzenleme metinde bulunmuyor. Yardımcıları ve bakanlar milletvekilleri arasından atanırsa milletvekillikleri sona eriyor. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların görevleri ile ilgili suçlarından dolayı yargılanabilmeleri tıpkı cumhurbaşkanında olduğu gibi zorlaştırılıyor ve bu koruma ömür boyu sürüyor.
Cumhurbaşkanına kararname çıkararak yeni bakanlıkların kurulması, kaldırılması görev ve yetkilerini, merkez ve taşra örgütlerinin nasıl kurulacağını ve hangi yetkilere sahip olacaklarını, özetle merkezi idarenin nasıl şekilleneceğine tek başına karar verip istediği gibi düzenleme yapma yetkisi veriliyor. Bu şekilde bölgesel yönetimleri kurabilmesinin de önü açılıyor.
CumhurbaÅŸkanına tek başına hiçbir gerekçe göstermeden milletin yüzde yüz iradesinin yansımasıyla seçilmiÅŸ TBMM’yi fesih yetkisi veriliyor. Peki nerede kaldı dillerine doladıkları milli iradeye saygı? Buna karşılık TBMM’ne 3/5 çoÄŸunlukla erken seçim kararı alma yetkisi veriliyor. Fesih kararını kim alırsa alsın cumhurbaÅŸkanlığı ve TBMM seçimi birlikte tekrarlanıyor.
Olağan üstü hal, sıkı yönetim, seferberlik ve savaş hali tek bir ad altında toplanıp olağan üstü hal ilan edebilme yetkisi cumhurbaşkanına veriliyor. Olağan üstü hal süresince cumhurbaşkanı hiç bir sınırlamaya tabi olmadan temel hak ve özgürlükler, kişi hak ve özgürlükler ile siyasi hak ve ödevlere ilişkin bütün alanlarda kararname ile düzenleme yapabiliyor.
Yapılacak düzenleme ile kuvvetler ayrılığı ortadan kaldırıyor. Yürütme hem yargı hem de yasama üzerinde, baskı unsuru haline getiriliyor. CumhurbaÅŸkanı 15 üyeli anayasa mahkemesinin 12 üyesini seçebiliyor. Yargıtay cumhuriyet BaÅŸsavcısı ve baÅŸsavcı vekilini seçen cumhurbaÅŸkanı Danıştay üyelerinin 1/4 nü seçiyor. Danıştay’ın kalan üyeleri ile Yargıtay üyelerini ise kontrol edebileceÄŸi HSK eliyle seçebilecek. Ayrıca HSK eliyle bütün yargı örgütü üzerinde etkili olabilecek.
22 asıl 12 yedek üyeden oluÅŸan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), adı da deÄŸiÅŸtirilerek HSK yapılıyor ve üye sayısı 13’e indiriliyor. Bu üyelerin 6’sını cumhurbaÅŸkanı atıyor. Kalan 7’sini TBMM seçiyor. Sistem cumhurbaÅŸkanının partisinin TBMM’n in çoÄŸunluÄŸunu alması üzerine kurgulandığından kalan bu üyelerde baÅŸkanın arzusu üzerine seçilecektir.
TBMM’nin en önemli hakkı ve denetim aracı olan bütçe yapma yetkisi fiilen elinden alınıyor. Bütçe kanunu kabul edilmezse bir önceki yılın bütçesinin yeniden deÄŸerleme oranında arttırılarak uygulanacağı düzenleniyor. Bunun hiçbir sınırı olmadığı gibi cumhurbaÅŸkanına yeni bütçe yapılmadan ülkeyi yönetebilme imkanı tanınıyor.”